Wijnklimaatkast, wijnkoelkast of wijnbewaarkast?
Een waardevolle toevoeging in uw keuken of interieur als u van wijn houdt.
Wanneer kies je een wijnklimaatkast, wijnkoelkast of wijnbewaarkast?
Wijnkoelkast
De wijnkoelkast is bedoeld om de flessen voor direct gebruik op drinktemperatuur te houden. Deze wijnkoelkast kan de wijn lekker snel op serveertemperatuur brengen. Een wijnkoelkast kan koelen in één temperatuurzone en is vaak compact van formaat met plaats voor enkele flessen.
Wijnklimaatkast
Een wijnklimaatkast is veelzijdiger en heeft (minimaal) 2 temperatuurzones: met een aparte serveertemperatuur voor witte wijn (7-12 graden) en rode wijn (14-18 graden). Zo houdt de wijnklimaatkast beide wijnen perfect op smaak. Sommige wijnklimaatkasten hebben nog meer temperatuurzones zodat je ook voor rosé, champagne en speciaal bieren een eigen rek kunt inrichten.
Wijnbewaarkast
Een wijnbewaarkast is ontworpen om speciale wijnen jaren te kunnen laten rijpen onder ideale omstandigheden. Het idee is dat de deur van een wijnbewaarkast aanmerkelijk minder vaak geopend wordt dan die van een wijnkoelkast of wijnklimaatkast. Er is één algemene bewaartemperatuur (10-12 graden) voor alle wijnen die samen met de constante luchtvochtigheid een rustige omgeving biedt om de smaak optimaal te laten ontwikkelen. Er zijn inmiddels er ook wijnbewaarkasten met deuren van donker isolatieglas met UV filter. Daardoor kun je de smakelijke flessen toch blijven bewonderen.
Een wijnbewaarkast is doorgaans vrijstaand en meestal flink groot zodat er ruimte is voor een mooie wijnverzameling.
